Rapoarte & Studii

Stres + deficit de somn = parodontopatie agravată...?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Stresul, definit ca o stare în care individul afectat percepe un sentiment de amenințare sau de lipsă de control, precum și tulburările de somn și/sau calitatea slabă a acestuia, reprezintă doi factori de necontestat, aflați la baza a numeroase provocări și dificultăți întâlnite în societatea zilelor noastre.

Stres + deficit de somn = parodontopatie agravată...?
Stres + deficit de somn = parodontopatie agravată...?

Stresul și calitatea deficitară a somnului au repercusiuni nocive asupra sănătății noastre, atât direct, cât și indirect.
De exemplu, ambele pot impacta direct și negativ funcționarea sistemului imunitar. Stresul și somnul deficitar pot avea, de asemenea, un impact negativ indirect asupra sănătății noastre, prin exacerbarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi reducerea activității fizice și creșterea consumului de tutun și alcool.

Deja s-a demonstrat clinic că prezența simultană a stresului și a tulburării calității somnului pot avea un efect negativ multiplicativ, de exemplu asupra ratei mortalității, datorită bolilor cardiovasculare. Dar ce efect au acestea asupra parodontozei?

Aceasta este exact întrebarea abordată recent de un grup de cercetători italieni (Marruganti et al. 2024). În acest scop, au fost efectuate examinări dentare pe un eșantion de 235 de participanți, în cadrul unui studiu transversal. În plus, s-au analizat nivelurile de stres și calitatea somnului, cu ajutorul unor chestionare validate.

Grupul de studiu a fost format din aproximativ 58% femei și 46% fumători.
S-au conturat următoarele rezultate interesante:

  • 52% din eșantion a raportat niveluri stres moderate, până la ridicate, iar 48% dintre respondenți au raportat o calitate slabă a somnului.
  • Parodontoza în stadiul III/IV a fost asociată în mod semnificativ cu niveluri de stres moderat până la ridicat.
  • Parodontoza în stadiile III/IV corelează semnificativ cu calitatea slabă a somnului.
  • Combinația dintre nivelul de stres moderat și/sau ridicat și calitatea slabă a somnului a avut un impact negativ multiplicativ asupra apariției bolii parodontale, fiind independentă de igiena orală a pacienților. În cazul prezenței ambilor factori de risc, probabilitatea ca pacienții să ajungă în stadiul III/IV a crescut de șase ori.

Atât nivelul de stres moderat/ridicat, cât și calitatea slabă a somnului, determină efecte negative asupra evoluției bolii parodontale, observându-se o accentuare semnificativă în cazul prezenței concomitente a ambilor factori de risc. Este necesar să avem în vedere acest considerent încă din etapa 1 a tratamentului parodontal, când obiectivul nostru este să conlucrăm cu pacientul în sensul diminuării cât mai mult posibil a factorilor de risc pentru parodontoză.

Referințe

  1. Marruganti C, Gaeta C, Romandini M, et al. Efectul multiplicativ al stresului și al deficitului de somn asupra parodontozei: Un studiu transversal la nivel universitar. (Multiplicative effect of stress and poor sleep quality on periodontitis: A university-based cross-sectional study). J Periodontol. 2024;95:125–134.

comentarii