Rapoarte & Studii

Este suficientă o singură vizită la dentist pe an, dacă aveți implanturi?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Cât de des ar trebui să vină la control și igienizare profesională pacienții cu restaurări pe implanturi? Este suficientă o vizită pe an, sau ar trebui să recomandăm controale mai regulate?

Această ipoteză a fost investigată de un grup de cercetători din Spania, care a analizat mai mulți factori și posibila lor contribuție la apariția bolii periimplantare (Leone et al. 2024). Aceștia au studiat un total de 86 de pacienți cu implanturi dentare, toți nefumători și care aveau restaurări pe implanturi de aproximativ 10 ani. Acești 86 de pacienți au fost împărțiți în două grupe, în baza frecvenței cu care au vizitat dentistul pentru controale:

  • Grupul 1: Pacienții cu o bună complianță, care s-au prezentat la un control de cel puțin două ori pe an
  • Group 2: Pacienții cu complianță deficitară, care s-au prezentat la control cel mult o dată pe an
Compliance puzzle piece
Este suficientă o singură vizită la dentist pe an, dacă aveți implanturi?

Rezultatele cu corelații spre boala peri-implantară au fost foarte interesante și, mai presus de toate, foarte clare:

  • Pacienții din grupul 2 au prezentat un risc de 88% de boală peri-implantară.
  • Pentru pacienții din grupul 2, riscul de apariție a bolii peri-implantare a fost de aproximativ cinci ori mai mare!
  • Fiecare al treilea pacient din grupul 2 a fost diagnosticat cu peri-implantită și doar 4% dintre pacienții din grupul 2 au prezentat o stare de sănătate peri-implantară bună.
  • Pacienții din grupul 1 au prezentat o prevalență considerabil mai mică de apariție a bolii peri-implantare (9%), însă au avut o rată foarte mare de mucozită peri-implantară (66%).
  • La nivelul pacientului, prezența unui istoric de parodontopatie s-a dovedit a fi, de asemenea, un factor de risc semnificativ pentru boala peri-implantară.
  • La nivelul implantului, s-au evidențiat următorii factori de risc semnificativ pentru patologiile periimplantare: 1) un design protetic dificil de curățat, 2) valori ridicate ale plăcii și 3) o perioadă mai lungă de timp de la instalarea implantului.
  • În plus, o lățime mai îngustă a mucoasei keratinizate și o zonă vestibulară mai plată au determinat valori semnificativ mai mari ale plăcii.

Prin urmare, datele acestui studiu confirmă cercetările anterioare și arată încă o dată importanța terapiei regulate de susținere a implantului și a unui nivel ridicat de complianță din partea pacienților. Pentru a putea preveni în mod eficient apariția bolii periimplantare, o singură vizită la dentist pe an pare să fie insuficientă în foarte multe cazuri. Din acest motiv, ar trebui recomandate cel puțin două vizite pe an pentru control și igienizare orală profesională, după finalizarea restaurării pe implant. Cu toate acestea, mucozita periimplantară rămâne o problemă frecventă.

Referințe

  1. Leone FD, Blasi G, Amerio E, Valles C, Nart J, Monje A. Influența nivelului de complianță în terapia de întreținere preventivă asupra prevalenței afecțiunilor periimplantare. (Influence of the level of compliance with preventive maintenance therapy upon the prevalence of peri-implant diseases.) J Periodontol. 2024;95:40–49.

comentarii