Care este rezultatul pe termen lung al igienizării interdentare?
PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA
Atunci când pacienții ne întreabă despre articolele de igienă orală necesare, recomandarea, din perspectiva medicului stomatolog, este întotdeauna relativ clară: curățarea interdentară este esențială - doar spălatul pe dinți nu este suficient!
Deși există numeroase studii care susțin această afirmație, majoritatea acestora se concentrează doar pe o perioadă mai scurtă de timp, cum ar fi 4 săptămâni, 3 luni, 6 luni sau 1 an. Dar oare această afirmație se susține și pe termen lung? Un studiu realizat în Germania a evaluat date de la peste 2.200 de persoane, pe o perioadă de 7 ani, examinând efectul real al igienizării interdentare, în raport cu modul general de curățare a dinților (Holtfreter et al. 2024). În ceea ce privește curățarea interdentară, s-a făcut o distincție între ața dentară, scobitori și periuțele interdentare. Din totalul de 2.224 de persoane studiate, 1.576 nu au folosit nicio formă de curățare interdentară, ceea ce echivalează cu 71%! Dintre cele 648 de persoane, care au declarat că efectuează igienizare interdentară, 230 au folosit ață dentară, 156 au folosit scobitori și 262 periuțe interdentare. Datele colectate în timpul studiului au inclus valorile plăcii interdentare și ale sângerării, precum și adâncimile de sondare, dar și rata de pierdere a dinților.
Persoanele care au folosit, fie ață dentară, fie periuțe interdentare, au prezentat o reducere semnificativă a plăcii în zona interdentară - 32 și, respectiv, 27% - la examinarea de monitorizare la 7 ani. Un efect la fel de pozitiv, deși parțial nesemnificativ din punct de vedere statistic, a putut fi observat și în ceea ce privesc indicii de sângerare interdentară și adâncimile de sondare. Curățarea interdentară a fost foarte eficientă, în sensul reducerii plăcii bacteriene, mai ales la persoanele cu parodontoză. A existat, de asemenea, un alt rezultat foarte interesant: Utilizarea regulată a aței dentare a redus semnificativ riscul de pierdere a dinților - cu 29%!
Care sunt concluziile la care putem ajunge, în urma acestui studiu? În principiu, cunoștințele dobândite sunt considerate experimentate și credibile și sunt susținute de date semnificative pe termen lung: Curățarea interdentară are ca efect reducerea semnificativă a valorilor plăcii în zona interdentară. De asemenea, a existat un efect similar asupra valorilor de sângerare și a adâncimilor de sondare. Din nefericire, s-a arătat, de asemenea, că aproximativ 70% din populația studiată încă nu practică igienizarea interdentară - acest lucru înseamnă că este necesar, în continuare, să fie oferite multe informații, instrucțiuni și argumente în acest sens. Întotdeauna este dificil să se demonstreze statistic un efect palpabil asupra unor parametri concreți, cum sunt cariile sau pierderea dinților, însă autorii acestui studiu au reușit să demonstreze că persoanele care folosesc în mod regulat ața dentară au avut o rată semnificativ mai mică de pierdere a dinților, după 7 ani.
Referințe
- Holtfreter, B., Conrad, E., Kocher, T., Baumeister, S.-E., Völzke, H., & Welk, A. (2024). Mijloacele auxiliare de curățare interdentară sunt benefice pentru sănătatea orală, la 7 ani de monitorizare: Rezultatele din Studiul de Sănătate din Pomerania (SHIP-TREND). Journal of Clinical Periodontology, 51(3), 252–264.
comentarii