Rapoarte & Studii

Atenție, părinți - risc de infecție!

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Boala parodontală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, în rândul adulților, și poate duce la pierderea dinților, dacă nu este tratată. Acest lucru este deja îndeajuns de neplăcut pentru pacientul afectat, însă se pune întrebarea dacă nu cumva îi pune în pericol și pe copiii lor? Pot bacteriile responsabile de declanșarea bolii să se transmită într-adevăr prin salivă?

Atenție, părinți - risc de infecție!
Atenție, părinți - risc de infecție!

Această întrebare a fost subiectul unui studiu recent al unui grup de cercetare brazilian (Reis et al. 2023), care a comparat microbiomul oral al copiilor de diferite vârste cu cel al părinților cu sau fără boală parodontală. Au fost prelevate probe de salivă de la 50 de copii ai căror părinți aveau parodontoză netratată, sau insuficient tratată, și de la 50 de copii ai căror părinți aveau o sănătate parodontală bună. Fiecare dintre aceste grupuri de 50 de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, a fost împărțit în funcție de dentiție, după cum urmează:

  • 5 copii care încă nu aveau dinți
  • 15 copii cu dinți de lapte
  • 15 copii cu dentiție mixtă
  • 15 copii cu dentiție permanentă

Compoziția microbiomului oral a fost comparată, în cadrul diferitelor grupuri, în funcție de dentiție și starea parodontală a părinților, cu sau fără parodontoză. Acest studiu transversal a dezvăluit câteva rezultate fascinante, care prezintă interes pentru părinți:

  • Microbiomul oral se modifică odată cu erupția dentiției deciduale și permanente.
  • S-a evidențiat o diferență clară între copiii cu părinți cu și fără parodontoză, mai ales la copiii cu dentiție mixtă și la cei cu dentiție permanentă.
  • La copiii cu părinți cu parodontoză, aceste diferențe au fost caracterizate de un microbiom puternic patogen, cu un număr superior de bacterii asociate parodontozei.
  • În concluzie, la copiii cu părinți cu parodontoză, a existat o trecere la un microbiom oral mai disbiotic, începând cu stadiul de dentiție mixtă.

Microbiomul cavității orale se dezvoltă de la naștere și este influențat de mai mulți factori, cum sunt mediul înconjurător, dieta și sistemul imunitar, dar și de părinți, prin transfer. Acest lucru înseamnă că diagnosticarea la timp și tratamentul cu succes al bolii parodontale nu ajută doar la protejarea propriilor dinți, ci și la cei ai copiilor dumneavoastră!

Referințe

  1. Reis, A. A., Monteiro, M. F., Bonilha, G. M., Saraiva, L., Araújo, C., Santamaria, M. P., Casati, M. Z., Kumar, P., & Casarin, R. C. V. (2023). Părinții cu parodontoză determină dobândirea timpurie a microbiomului disbiotic la descendenții acestora. (Parents with periodontitis drive the early acquisition of dysbiotic microbiomes in their offspring ). Journal of Clinical Periodontology, 50(7), 890–904. https://doi.org/10.1111/jcpe. 13815

comentarii