Fără dinți, suferă calitatea vieții?
PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA
Parodontoza în stadiul IV este, prin definiție, asociată cu pierderea dinților și/sau cu necesitatea unei ample reabilitări. Pierderea dinților și parodontoza duc fiecare la o deteriorare a calității vieții, în termeni de sănătate orală. De asemenea, poate determina tulburări de alimentație, de vorbire, obraji înfundați și/sau pierderea înălțimii verticale a feței. Prin urmare, este pertinent să ne întrebăm dacă această scădere a calității vieții poate fi compensată printr-un tratament și o reabilitare adecvată.
Un grup de cercetători italieni și croați a examinat recent acest aspect (Gennai et al. 2022). Acesta a analizat în detaliu următoarea chestiune: Este posibil ca reabilitarea și înlocuirea dinților lipsă, la pacienții cu edentație parțială sau totală și parodontoză în stadiul IV, să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în raport cu sănătatea orală și/sau generală?
Autorii au identificat 59 de lucrări publicate pe această temă, cu aproximativ 6.700 de pacienți, dar acestea nu se refereau în mod specific la pacienții cu parodontoză în stadiul IV. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că următoarele concluzii vizează, la modul mai general, pacienții edentați total sau parțial:
- Înlocuirea dinților lipsă duce la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții din punct de vedere al sănătății orale.
- Această îmbunătățire este, în mare măsură, independentă de numărul și localizarea dinților lipsă, sau care au nevoie de înlocuire, precum și de tratamentul protetic ales.
- Pacienții fără tratament protetic tind să aibă un status cognitiv precară, un consum crescut de medicamente și un nivel mai ridicat de fragilitate.
- Este nevoie de studii care să se refere în mod specific la pacienții cu parodontoză în stadiul IV.
Această analiză sistematică arată, prin urmare, că pacienții noștri pot beneficia de înlocuirea dinților lipsă din mai multe motive. Având în vedere acest lucru, pacienții care suferă de pierderi dentare multiple ar trebui, așadar, să primească cu siguranță o recomandare pentru reabilitarea dinților lor. În acest sens, însă, este de asemenea foarte interesant de reținut faptul că nu se impune neapărat o soluție de rezolvare fixă, întrucât nu s-au evidențiat diferențe între opțiunile de tratament de tip fix și cele mobile, atunci când acestea au fost comparate, sub aspectul îmbunătățirii calității vieții în raport cu sănătatea orală.
Referințe
- Gennai, S., Izzetti, R., Pioli, M. C., Music, L., & Graziani, F. (2022). Impactul reabilitării versus edentație asupra sănătății sistemice și calității vieții la pacienții afectați de parodontoză: O recenzie sistematică și o meta-analiză. (Impact of rehabilitation versus edentulism on systemic health and quality of life in patients affected by periodontitis: A systematic review and meta-analysis.) Journal of Clinical Periodontology, 49(Suppl. 24), 328–358.