Rapoarte & Studii

În mod normal, parodontoza nu vine singură!

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Încă din 2016 (Monsarrat et al. 2016), un studiu a evidențiat o legătură între parodontoză și 57(!) de boli sistemice, cele mai cunoscute dintre acestea fiind diabetul zaharat și bolile cardiovasculare. De fiecare dată, aceste legături provoacă o discuție despre necesitatea unei colaborări pozitive între stomatologi și medici pentru a îmbunătăți diagnosticarea timpurie a bolilor sistemice specifice.

În mod normal, parodontoza nu vine singură!
În mod normal, parodontoza nu vine singură!

În legătură cu aceasta, un grup de cercetători chinezi (Zhao et al. 2022) a publicat recent un studiu foarte interesant. Aceștia au recrutat 115 participanți, care au declarat cu toții că sunt sănătoși, ca parte a unui studiu transversal. Situația parodontală a tuturor participanților a fost stabilită, în urma a 20 de teste medicale, în vederea diagnosticării următoarelor 8 boli sistemice frecvente:

  • Obezitate
  • Hipertensiune arterială
  • Prediabet/diabet zaharat
  • Funcția renală redusă
  • Probleme cardiovasculare
  • Ulcerul stomacal
  • Tulburare a metabolismului lipidic
  • Hiperuricemia (nivel ridicat de acid uric)

Rezultatele au fost alarmante, dar în același timp interesante. S-a constatat că 98% dintre participanți aveau cel puțin una dintre cele 8 boli/afecțiuni enumerate mai sus , iar 48% dintre participanți aveau 6 sau mai multe rezultate anormale la teste. Parodontoză generalizată în stadiul III sau IV a fost, de asemenea, diagnosticată la aproximativ 43% dintre participanți.
Participanții cu parodontoză generalizată în stadiul III sau IV au prezentat o probabilitate statistică de trei ori mai mare de a avea 6 sau mai multe rezultate anormale la teste. În cazul în care s-a constatat că participanții aveau mai multe boli/afecțiuni sistemice, procentul celor cu parodontoză în stadiul IV a crescut și el. Mai exact, 27, 33, 57 și 58% dintre participanții cu 1-2, 3-4, 5-6 și 7-8 boli/afecțiuni sistemice nediagnosticate aveau, de asemenea, parodontoză în stadiul IV.

Acest studiu a demonstrat, încă o dată că, medicii dentiști și medicii celorlalte specialități trebuie să conlucreze îndeaproape și că profesioniștii din domeniul sănătății dentare pot juca un rol cheie în furnizarea de informații în diagnosticarea timpurie. Nu ar trebui să ne concentrăm "doar" asupra dinților, ci ar trebui să ne facem pacienții conștienți de legăturile potențiale dintre sănătatea orală și cea a restului corpului. De asemenea, putem să-i încurajăm în mod regulat să efectueze controale medicale regulate - un lucru deosebit de important în cazul pacienților cu parodontoză.

Referințe

  1. Monsarrat P, Blaizot A, Kémoun P, et al. Clinical research activity in periodontal medicine: a systematic mapping of trial registers. J Clin Periodontol. 2016;43:390-400. Zhao D, Wu M-Z, Yu SY, Pelekos G, Yiu KH, Jin L. Periodontitis links to concurrent systemic comorbidities among ‘self-perceived health’ individuals. J Periodont Res. 2022;57:632–643.

comentarii