Mai multă artrită, mai multă parodontoză?
PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA
Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună inflamatorie cronică. Aceasta afectează în principal articulațiile periferice. Artrita reumatoidă afectează între 0,4 și 0,9% din populația europeană și este mai frecventă la femei. În lipsa unui tratament adecvat, cartilajul și țesutul osos din articulațiile afectate sunt distruse. Cu toate acestea, noile metode de tratament și medicamente au îmbunătățit considerabil prognosticul pacienților.
Artrita reumatoidă poate avea ca rezultat o mobilitate limitată și o diminuare a dexterității degetelor, ceea ce, la rândul său, poate afecta capacitatea de a menține igiena orală. Cu toate acestea, pare să existe o legătură între parodontoză și poliartrita reumatoidă, în afara limitării pur mecanice. S-au documentat numeroase legături între cele două afecțiuni, pe baza factorilor de risc comuni (de exemplu, fumatul), a unor factori de risc genetic, a unor similitudini în ceea ce privește inflamația, precum și a influențelor negative asociate bacteriilor parodontopatogene. Un studiu publicat recent în Norvegia a evidențiat încă un aspect foarte interesant (Bolstad et al., 2023). Acest studiu a urmărit să investigheze dacă pacienții cu poliartrită reumatoidă prezintă un risc crescut de parodontoză și dacă acest risc este influențat de nivelul de activitate al bolii reumatoide.
În baza registrului norvegian al pacienților, au fost incluși în studiu peste 320.000 de pacienți, dintre care peste 33.000 prezentau diagnostic de poliartrită reumatoidă; in addition, more than 52,000 patients had periodontitis. În timpul evaluării, s-a luat în considerare și frecvența cu care pacienții cu poliartrită reumatoidă au primit tratament pentru poliartrită reumatoidă, în decurs de șapte ani. Rezultatele au dus la următoarele constatări:
- Pacienții cu poliartrită reumatoidă prezintă un risc semnificativ mai mare de apariție a parodontozei, comparativ cu persoanele fără poliartrită reumatoidă.
- Acest risc crește de la aproximativ 13% la aproape 50%, în cazul pacienților care necesită un tratament frecvent pentru artrita reumatoidă (zece sau mai multe vizite în decurs de șapte ani).
- Interesant este că riscul de parodontoză a fost chiar mai mare în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă recent diagnosticați.
Care sunt concluziile pe care acest studiu ne permite să le desprindem, în perspectiva asistenței stomatologice? Pe de o parte, acesta oferă informații interesante pentru medicii de familie și este important să informăm pacienții cu poliartrită reumatoidă despre posibila legătură și să recomandăm un control la medicul dentist. Pe de altă parte, avem și responsabilitatea de a oferi explicații pacienților afectați, acordându-le cel mai bun sprijin posibil, din punct de vedere stomatologic, precum și de a contribui la prevenirea apariției bolilor parodontale.
Referințe
- Bolstad, A. I., Fevang, B.-T., & Lie, S. A. (2023). Risc crescut de parodontoză la pacienții cu poliartrită reumatoidă: Un studiu de registru la nivel național în Norvegia. (Increased risk of periodontitis in patients with rheumatoid arthritis: A nationwide register study in Norway). Journal of Clinical Periodontology, 50(8), 1022–1032. https:// doi.org/10.1111/jcpe.13826
comentarii