Rapoarte & Studii

ISQ ca indicator pentru reabilitările pe implant

Dr. Trasarti prezintă protocolul și perspectivele sale clinice

Succesul pe termen lung, în tratamentul implantologic, este obiectivul vizat de toți clinicienii. Un element fundamental în acest sens este plasarea corectă a implantului, pregătirea zonei chirurgicale și o bună osteointegrare după inserție. Cu toate că valoarea cuplului este o premisă de bază pentru stabilitatea primară, această valoare, de una singură, nu poate oferi informații complete clinicianului. Cuplul la inserție este un parametru foarte important. Știm că un cuplu scăzut sau ridicat va fi contraproductiv pentru osteointegrarea implantului, astfel încât sperăm întotdeauna să obținem valori ale cuplului cuprinse între 25 și 45 Ncm. Din nefericire, deși acest parametru este important, el rămâne doar o simplă valoare măsurată, în cursul intervenției chirurgicale, și nu ne permite, la fel ca valoarea ISQ, să avem o valoare obiectivă, nedependentă de chirurg.

Importanța valorilor ISQ

Prin urmare, cunoașterea valorilor ISQ este fundamentală pentru a determina, deopotrivă, stabilitatea primară a implantului (stabilitate mecanică) și stabilitatea secundară a acestuia (stabilitate biologică sau osteointegrare). Cunoașterea acestor aspecte poate afecta, în mod direct, timingul reabilitării protetice, îmbunătățind încrederea clinicienilor, oricare ar fi nivelul lor de experiență. Este un instrument de diagnostic simplu, ușor de transportat și complet neinvaziv, care oferă informații precise necesare, atât în procesul decizional bine fundamentat, cât și pentru succesul intervenției chirurgicale implantologice.

Dr. Trasarti prezintă modul de utilizare a Osstell ISQ
O nouă abordare a utilizării Osstell: ISQ ca indicator pentru reabilitările pe implant

Modul de funcționare a dispozitivului ISQ

Mai exact, dispozitivul ISQ transmite impulsuri magnetice pentru a determina un așa-numit SmartPeg să vibreze. SmartPeg-ul este atașat la conectorul protetic al implantului. Frecvența de rezonanță a SmartPeg-ului este măsurată de dispozitivul ISQ pentru a determina valoarea ISQ (Implant Stability Quotient - Coeficientul de Stabilitate a Implantului - între 0 și 99.) Acesta este un test de stabilitate laterală, care măsoară rigiditatea interfeței implant-os. Cu cât frecvența de rezonanță este mai mare, cu atât ISQ este mai mare.

Protocolul de utilizare Osstell

Deși Osstell este bine cunoscut, am publicat un protocol* specific privind modul de utilizare a acestuia. S-a creat multă confuzie, în rândul clinicienilor, cu privire la timingul de măsurare; unii preferă să-l utilizeze înainte de încărcarea protezei, alții în momentul plasării implantului, iar alții doar atunci când au dubii. Am început să-l folosesc în diverse situații clinice, de la plasarea implanturilor fără augmentare osoasă, până la cazuri care necesitau regenerare. Am descoperit, în urma pregătirii implantului în același mod, că la pacienții de aceeași vârstă și care au urmat același tratament chirurgical, momentul realizării osteointegrării poate fi în continuare diferit. Pentru unii pacienți am putut accelera reabilitarea, pentru alții a fost necesar să aștept.

Aplicații și constatări clinice

De exemplu, ați putea lua în considerare un sinus lift cu 2-3 mm de os rezidual și ați putea crede că știți momentul oportun pentru încărcarea implantului. Alte situații pot implica implanturi post-extracție sau cazuri care necesită augmentare osoasă. Protocolul meu este de a oferi clinicianului condiții mai sigure de reabilitare, pentru toate situațiile clinice cu care ne confruntăm. Spre exemplu, în cazurile simple, în cazurile post-extracție sau de regenerare osoasă, poate fi vorba de a cunoaște cu precizie, atât stabilitatea implantului la momentul inserției, cât și stabilitatea secundară rezultată în urma osteointegrării.

Chiar urmând aceeași abordare chirurgicală, în același punct anatomic sau în condiții de regenerare osoasă identice, osteointegrarea poate varia de la pacient la pacient. Scopul este de a defini un protocol individualizat, care să permită, fie scurtarea în siguranță a timpului de reabilitare, dacă este posibil, fie întârzierea tratamentului pentru a asigura o bună regenerare în jurul implantului, evitând astfel complicațiile.

Dr Trasarti smiling in the camera in front of a blue backround.
Dr Trasarti’s shares his protocol and clinical insights

Factorii care influențează valorile ISQ

Firește, pregătirea corectă a câmpului chirurgical este esențială, însă există și mulți alți parametri clinici și sistemici ai pacientului care pot influența valoarea ISQ, cum ar fi localizarea, diametrul și lungimea implantului, cuplul la inserție, macro-designul, calitatea osului la locul de plasare, o zonă osoasă grefată sau naturală, vascularizarea osului influențată de condițiile sistemice sau clinice și prezența patologiei.

Există prea mulți parametri care, atât pentru începători, cât și pentru experți, sunt imposibil de controlat în același timp. În acest sens, Osstell Beacon se dovedește a fi un instrument inestimabil în mâinile chirurgului.

În plus față de beneficiul clinic major, trebuie remarcat beneficiul înregistrării și documentării exacte, care prezintă importanță, atât din punct de vedere juridic, cât și statistic. Prin documentarea datelor pacientului în software-ul furnizat de Osstell, pot efectua schimburi de informații cu colegii mei, dar și cu alți colaboratori, în scopul modificării și definirii corecte a protocolului individual de reabilitare pentru acest pacient, precum și al îmbunătățirii propriului nostru protocol chirurgical.

Concluzii

Adevărata problemă clinică, soluționată prin intermediul acestui protocol, este aceea că trebuie să evaluăm gradul de osteointegrare și stabilitatea implantului înainte de faza protetică, nu numai la plasarea implantului, ci pe parcursul întregului parcurs terapeutic al implantului.

În concluzie, acest instrument își dovedește aplicabilitatea în toate condițiile clinice care pot surveni. În ceea ce mă privește, îl folosesc în cazurile de implanturi post-extracție, în cazurile de implanturi osoase native fără proceduri regenerative, în procedurile de sinus lift și, desigur, în cazurile cu regenerare osoasă, pentru a urmări osteointegrarea și stabilitatea rezultatului în timp.

Referințe

  1. *Trasarti S., Toti P. et al. - Utilizarea specifică a coeficientului de stabilitate a implantului, ca ghid pentru îmbunătățirea vindecării pacienților care au suferit reabilitare cu proteze dentare fixe susținute de implant (Specific use of the implant stability quotient as a guide to improve healing for patients who had undergone rehabilitation with fixed implant-supported dental prostheses) J Stomatol Oral Maxillofac Surg. 2023 Oct;124(5):101528. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37301374/
  2. Corespondență:
    STEFANO TRASARTI
    info@implantologiavanzata.com
    www.implantologiavanzata.com
    www.marienklinik.it

comentarii