Care sunt factorii care influențează rezultatul tratamentului - pacientul sau implantul?
PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA
Rezultatul tratamentului nechirurgical al unui implant cu periimplantită este mai greu de pronosticat decât cel al unui dinte natural cu parodontoză. Și, din păcate, tratamentul pur nechirurgical, adesea, nu este îndeajuns pentru a obține un rezultat stabil. Prin urmare, înainte de începerea tratamentului, este cu atât mai important să se analizeze factorii cu potențial de impact asupra rezultatului tratamentului, în general, și asupra succesului tratamentului, în special. Tratamentul unui implant cu periimplantită este adesea clasat ca fiind de succes dacă sunt atinse următoarele obiective:
- Adâncime maximă de sondare de 5 mm și absența sângerării la sondare într-un loc cu o adâncime de sondare de 5 mm sau o adâncime maximă de sondare de 4 mm, indiferent de prezența sângerării la sondare.
- Nici o pierdere osoasă progresivă periimplantară
Un grup de cercetători spanioli a publicat recent o serie prospectivă de cazuri cu 74 de pacienți și 107 implanturi, în care au investigat care factori legați de pacient și care factori legați de implant au afectat rezultatul tratamentului nechirurgical al periimplantitei (Vilarrasa et al. 2023). Acest studiu a inclus pacienți care au avut cel puțin un implant cu periimplantită, cu cel puțin 3 mm de pierdere osoasă periimplantară. Pacienții au primit următorul tratament:
- Instrucțiuni privind igiena orală
- Adaptarea formei restaurării protetice (dacă este necesar)
- Igienizare cu ultrasunete, chiurete și aer abrazie
- Prescrierea de antibiotice (metronidazol 500 mg, de 3 ori pe zi, timp de 7 zile)
După șase luni, gradul de succes al tratamentului a fost evaluat pe baza criteriilor enumerate mai sus. Reușita tratamentului s-a obținut doar la aproximativ fiecare al patrulea implant, adică în doar 25% din cazuri. Din nefericire, acest lucru confirmă șansele de succes, adesea scăzute, ale tratamentului nechirurgical al periimplantitei și, prin urmare, faptul că este esențial ca echipa să conlucreze perfect, astfel încât să poată planifica cu rigurozitate orice intervenție chirurgicală.
Dar să revenim la întrebarea inițială: Care sunt factorii - legați de pacient și de implant - care au avut un impact asupra rezultatului? Pornind de la evaluarea statistică, următorii factori s-au dovedit a fi relevanți, având în vedere că au dus la reducerea șanselor de reușită a tratamentului:
- Pacienți cu parodontoză în stadiul III sau IV
- Pacienți cu parodontoză de grad C
- Igiena orală precară
- Implanturi cu diametru mai mare
- Fumătorii
Alți factori, cum ar fi poziția implantului, gradul de finisare a suprafeței implantului, tipul de restaurare protetică (punte versus restaurare pe un singur dinte) și metoda de fixare (cimentată versus cu șurub) nu au avut un impact semnificativ asupra rezultatului. În timp ce parametrii enumerați mai sus pot fi "suspecți de serviciu", studiul ne arată, de asemenea, că parametrii protetici - cu condiția ca restaurarea să fie ușor de curățat de către pacient - nu par să aibă un impact major și, prin urmare, un implant într-o soluție de punte cimentată nu ar trebui să aibă neapărat un rezultat mai rău decât un implant monodentar cu șurub.
Referințe
- Javi Vilarrasa, Maria Costanza Soldini, Ramón Pons, Cristina Valles, Gonzalo Blasi, Alberto Monje, José Nart. Indicatori de rezultat ai tratamentului nechirurgical al periimplantitei: o analiză prospectivă a unor serii de cazuri. (Outcome indicators of non‐surgical therapy of peri‐implantitis: a prospective case series analysis). Clinical Oral Investigations (2023) 27:3125–3138.
comentarii