Rapoarte & Studii

Mucozita peri-implantară - sunt eficiente terapiile chimice adjuvante? Partea a 2-a!

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Al 18-lea Workshop European de Parodontologie a avut loc în toamna anului 2022. Subiectul workshop-ului a fost tratamentul bolilor peri-implantare - atât mucosita peri-implantară, cât și peri-implantita. Un raport anterior („Mucozita peri-implantară - sunt eficiente terapiile chimice complementare?'') a sintetizat rezultatele privind tratamentul mucozitei periimplantare cu ajutorul terapiilor chimice adjunctive aplicate în cabinetele stomatologice. Cu toate acestea, workshop-ul include și o a doua parte, referitoare la tratamentul mucozitei peri-implantare, care analizează măsurile pe care pacientul le poate lua singur la nivel local sau le poate implementa sistematic.

Mucozita peri-implantară - sunt eficiente terapiile chimice adjuvante? Partea a 2-a!
Mucozita peri-implantară - sunt eficiente terapiile chimice adjuvante? Partea a 2-a!

Această analiză sistematică realizată de Gennai și colegii săi (2023) a sintetizat rezultatele a 14 studii (16 publicații); toate studiile au vizat tratamentul mucozitei periimplantare și au avut o perioadă de monitorizare de minimum trei luni. Curățarea exclusiv mecanică a fost comparată cu curățarea mecanică combinată cu o măsură complementară, aplicată local, sau realizată sistemic de către pacient.

În general, grupurile de testare, care au utilizat o măsură complementară, au prezentat o reducere semnificativ mai mare a indicilor de sângerare și de placă, precum și a adâncimii de sondare a pungilor, timp de până la 6 luni după tratament, în comparație cu curățarea exclusiv mecanică. În cazul indicilor de sângerare, antisepticele sub formă de soluții de clătire a gurii s-au dovedit a fi cele mai eficiente, urmate de probiotice și de antibioticele sistemice. Cu toate acestea, antibioticele sistemice nu ar trebui administrate, având în vedere riscul dezvoltării rezistenței în cazul mucozitei periimplantare (Ramanauskaite 2021). Din nefericire, nu există date suficiente cu privire la elementele suplimentare de igienă orală (periuțe interdentare, irigatoare orale), iar rata reală de succes (= mucozita periimplantară complet vindecată) a fost raportată doar în 6 din cele 14 studii și a fost supusă unei variații mari (de la 36 la 95% după 3 luni). Din cauza numărului mic de studii, care raportează rata de succes, nu este posibil să se tragă concluzii clare nici în acest caz.

Ca atare, tragem o concluzie similară cu cea din raportul nostru anterior. Principala recomandare de tratament pentru pacienții cu mucozită periimplantară este: 1) optimizarea accesului la igiena orală la domiciliu și instruirea optimă a pacienților și 2) curățarea mecanică a restaurării protetice. Utilizarea complementară a antisepticelor locale sau a probioticelor ar putea avea totuși un efect pozitiv. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui urmărit îndeaproape, deoarece nu se poate garanta o rată de succes de 100% și se pot aștepta recurențe mai frecvente.

Referințe

  1. Gennai, S., Bollain, J., Ambrosio, N., Marruganti, C., Graziani, F., & Figuero, E. (2023). Efficacy of adjunctive measures in peri-implant mucositis. A systematic review and meta-analysis. (Eficacitatea măsurilor adjuvante în mucozita peri-implantară. O revizuire sistematică și o meta-analiză)Journal of Clinical Periodontology, 1–27. Ramanauskaite A, Fretwurst T, Schwarz F (2021) Efficacy of alternative or adjunctive measures to conventional non-surgical and surgical treatment of peri-implant mucositis and peri-implantitis: a systematic review and meta-analysis. (Eficacitatea măsurilor alternative sau adjuvante la tratamentul convențional nechirurgical și chirurgical al mucozitei periimplantare și al periimplantitei: o revizuire sistematică și o meta-analiză). Int J Implant Dent. 15;7(1):112.

comentarii