Rapoarte & Studii

Prevenția este cel mai bun tratament!

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Cel de-al 18-lea Workshop European de Parodontologie a avut loc în toamna anului 2022 și a fost dedicat tratamentului afecțiunilor periimplantare. Rezultatele au evidențiat încă o dată ce provocare uriașă reprezintă tratamentul bolilor periimplantare. Acesta este motivul pentru care prevenția ar trebui să fie o prioritate absolută.

Prevenția este cel mai bun tratament!
Prevenția este cel mai bun tratament!

Prevenția poate fi împărțită pe diverse niveluri:

  • Prevenția primordială - Aceasta implică reducerea factorilor de risc pentru pacienții care urmează să primească un implant în viitor.
  • Prevenția primară - Prevenția primară se referă la pacienții care au deja un implant și presupune reducerea factorilor de risc care pot favoriza apariția bolilor periimplantare.
  • Prevenția secundară - Prevenția secundară urmărește să prevină reapariția bolilor periimplantare la pacienții care au fost deja diagnosticați și tratați pentru astfel de boli.
  • Prevenția terțiară - Prevenția terțiară se ocupă de bolile cronice și încearcă să încetinească evoluția acestora și să prevină complicațiile în cursul bolii.

Un grup de cercetători francezi (Carra 2023) a analizat tocmai acest subiect în cadrul celui de-al 18-lea Workshop European de Parodontologie. După efectuarea unei revizuiri sistematice a 48 de studii, grupul a ajuns la următoarele concluzii în ceea ce privește prevenția primordială și primară a bolilor periimplantare:

- Prevenția primordială a bolilor periimplantare nu a fost încă examinată într-un studiu științific.
- Prevenția primară s-a dovedit de succes în următoarele domenii:

  • Controlarea diabetului (11 studii): Diabeticii care nu își gestionează bine afecțiunea prezintă un risc mai mare de afecțiuni periimplantare.
  • Tratamentul de susținere a implantului (14 studii): Terapia de susținere a implantului, efectuată cu regularitate și adaptată individual, reduce riscul de apariție a bolii periimplantare. Scopul principal aici este de a sublinia importanța acestor măsuri complementare pentru pacienți.
  • Țesuturi moi peri-implantare (17 studii): O lărgire a mucoasei periimplantare, keratinizate, reduce riscul de boli periimplantare.
  • Renunțarea la fumat (4 studii) & obiceiurile de igienă orală (3 studii): Aici sunt necesare studii științifice suplimentare pentru a putea trage concluzii clare.
  • Bruxismul (0 studii): Nu există dovezi științifice în acest sens.

Pe scurt, obiectivul nostru în ceea ce privește boala periimplantară ar trebui să fie prevenția primordială și primară. Trebuie să investim suficient timp pentru a preveni complicațiile ulterioare, care pot fi dificil de tratat.

Referințe

  1. Carra, M. C., Blanc-Sylvestre, N., Courtet, A., & Bouchard, P. (2023). Primordial and primary prevention of peri-implant diseases: A systematic review and meta-analysis. (Prevenția primordială și primară a afecțiunilor periimplantare: O recenzie sistematică și o meta-analiză). Journal of Clinical Periodontology, 1–36.

comentarii