Mucozita peri-implantară - sunt eficiente terapiile chimice complementare?
PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA
Cel de-al 18-lea Workshop European de Parodontologie a avut loc în toamna anului 2022. Tema workshop-ului a fost tratamentul bolilor peri-implantare - atât mucozita peri-implantară, cât și peri-implantita.
În principiu, mucozita peri-implantară pe implanturi echivalează cu gingivita la nivelul dinților naturali. Cu toate acestea, în multe privințe, există într-adevăr unele diferențe cruciale între aceste două afecțiuni, una dintre ele fiind rata de succes mult mai scăzută în tratarea mucozitei periimplantare, comparativ cu tratarea gingivitei. Acest lucru poate fi atribuit unor numeroși factori, cum ar fi consistența și grosimea țesutului moale peri-implantar, accesul la igiena orală la domiciliu, accesul la igienizarea mecanică etc. Terapiile chimice complementare sunt adesea folosite pentru îmbunătățirea ratei de succes, după tratarea mucozitei peri-implantare. Cu toate acestea, au într-adevăr aceste terapii chimice adjuvante un efect pozitiv semnificativ față de debridarea exclusivă?
În cadrul acestui al 18-lea workshop, o comisie a analizat exact această întrebare (Dommisch 2022). Într-o analiză sistematică, aceștia au sintetizat dovezile disponibile pe această temă. Aceștia au inclus numai studiile cu o perioadă de monitorizare de cel puțin trei luni, iar produsul trebuie să fi fost aplicat în cabinetul stomatologic, adică fără aplicații la domiciliu efectuate de către pacient. A fost oarecum surprinzător faptul că au reușit să includă doar șapte studii; cinci studii cu terapie fotodinamică suplimentară și câte un studiu cu clorhexidină (0,12%) sau hipoclorit de sodiu (0,95%) ca terapie chimică adjuvantă.
Din nefericire, procesul de sintetizare a rezultatelor este unul rapid și simplificat. Pe baza studiilor incluse, nu a fost posibil să se demonstreze niciun efect decisiv al produselor testate, ceea ce înseamnă că rezultatul tratamentului de curățare mecanică la pacienții cu mucozită periimplantară nu a fost îmbunătățit de terapiile chimice adjuvante testate.
Pe scurt, recomandarea de tratament pentru pacienții cu mucozită peri-implantară continuă să fie în primul rând: 1) optimizarea accesului la igiena orală la domiciliu și instruirea optimă a pacienților și 2) curățarea mecanică a restaurării protetice. În plus, se recomandă o monitorizare atentă, deoarece trebuie să ne așteptăm la o rată de succes mai mică și, de asemenea, la recurențe frecvente.
Referințe
- Dommisch, H., Hoedke, D., Valles, C., Vilarrasa, J., Jepsen, S., & Pascual La Rocca, A. (2022). Efficacy of professionally administered chemical agents as an adjunctive treatment to sub-marginal instrumentation during the therapy of peri-implant mucositis. Journal of Clinical Periodontology, 1–15. (Eficacitatea agenților chimici administrați în mod profesional, ca tratament adjuvant, la instrumentația submarginală în timpul terapiei mucozitei periimplantare. Jurnalul de parodontologie clinică, 1-15.)
comentarii