Rapoarte & Studii

Curățarea interdentară electrică - o alternativă bună ...?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

“Ața dentară îți taie degetele ...”, “Folosirea aței dentare este o operațiune greoaie …”, “Folosirea aței dentare este plictisitoare …” – a convinge cu succes un pacient în privința curățării interdentare și, eventual, chiar și a aței dentare, este întotdeauna o provocare și, la fel ca și în cazul periuțelor de dinți, la un moment dat este inevitabil ca acesta să întrebe: "Chiar nu există o alternativă simplă, cu funcționare electrică?".

Curățarea interdentară electrică - o alternativă bună ...?
Curățarea interdentară electrică - o alternativă bună ...?

Aceasta nu este o idee nouă, iar irigatoarele orale au fost disponibile pe piață încă din anii 1960, în speranța că vor îmbunătăți complianța pacienților în privința igienei interdentare. De atunci, au fost lansate o mulțime de produse care apoi au dispărut de pe piață apoi, inclusiv irigatoarele orale cu presiune scăzută sau ridicată a apei, perii interdentare acționate electric, ața dentară cu vibrații și combinații de curățare mecanică și presiune a apei, ca să numim doar câteva. Este dificil chiar și pentru profesioniștii din domeniul sănătății dentare, ca să nu mai vorbim de pacienți, să le rețină pe toate.

Recent a fost publicată o analiză sistematică pe această tematică, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu a eficienței dispozitivelor de curățare interdentară cu acționare electrică pentru pacienții cu gingivită (Edlund 2022). Studiul s-a concentrat pe eficiența acestor dispozitive pentru pacienții cu gingivită, deoarece pentru pacienții cu parodontoză, periuța interdentară ar trebui să fie întotdeauna prima alegere.

Astfel, în total a fost posibil să se analizeze 16 studii cu date provenite de la aproximativ 1.300 de pacienți. Aceștia au testat cele mai variate dispozitive pe bază de presiune a apei, de curățare interdentară mecanică acționată electric sau o combinație între presiunea apei și curățarea mecanică. Au fost obținute următoarele rezultate interesante:

  • Dispozitivele pe bază de apă sub presiune și de curățare interdentară mecanică acționată electric au o eficacitate comparabilă cu cea a aței dentare în ceea ce privește indicii de placă și de sângerare.
  • În timp ce dispozitivele care folosesc apă sub presiune nu ameliorează valorile de placă dentară, în comparație cu lipsa totală a curățării interdentare, au ca rezultat indici de sângerare semnificativ mai mici.
  • Majoritatea studiilor au afișat o preferință clară în rândul pacienților pentru dispozitivele de curățare interdentară acționate electric.

Ca urmare, deși este adevărat că dispozitivele de curățare interdentară acționate electric nu sunt cele mai eficiente, în ceea ce privește îndepărtarea plăcii bacteriene, în comparație cu periajul dentar exclusiv, acestea duc la o reducere semnificativă a semnelor de inflamație și par să aibă o eficiență comparabilă cu cea a aței dentare. Cu toate acestea, în afară de acest lucru, ele par a fi mai populare și, prin urmare, se speră că vor duce la o aderență mai durabilă în rândul pacienților.

Referințe

  1. Edlund, P., Bertl, K., Pandis, N., & Stavropoulos, A. (2022). Eficacitatea instrumentelor electrice de curățare interdentară: O analiză sistematică și o meta-analiză. Cercetări stomatologice clinice și experimentale, 1-14. (EN: Efficacy of power‐driven interdental cleaning tools: A systematic review and meta‐analysis. Clinical and Experimental Dental Research, 1–14.)

comentarii