Tratamentul nechirurgical al peri-implantitei - standardul de aur ...?
PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA
Tratamentul leziunilor peri-implantitei instalate reprezintă încă o provocare pentru noi. Ne-am fi bucurat să avem un tratament "standard de aur" de încredere pentru aceasta.Identificarea unui astfel de tratament a fost unul dintre obiectivele celui de-al 18-lea Workshop European de Parodontologie, care a avut loc în toamna anului 2022. Tema workshop-ului a fost tratamentul afecțiunilor peri-implantare - atât mucozita peri-implantară, cât și peri-implantita.
În cadrul acestui workshop, un grup de cercetători a analizat diferitele opțiuni de curățare mecanică în cadrul tratamentului non-chirurgical al peri-implantitei (Cosgarea 2022). Scopul acestui grup a fost de a compara diferitele opțiuni și, în cel mai bun caz, de a defini un ghid de tratament clar.
Dar, din păcate, trebuie să recunoaștem că nu există încă suficiente studii bine realizate, pentru a elabora ghiduri de tratament clare în cazul afecțiunilor periimplantare. Grupul de cercetare a reușit să includă doar nouă studii referitoare la acest domeniu în analiza sa sistematică; toate celelalte studii disponibile în literatura de specialitate, fie au inclus prea puțini pacienți, fie au avut o perioadă de urmărire prea scurtă și/sau alte carențe calitative.
Așadar, ce se poate concluziona din aceste nouă studii? Cinci dintre cele nouă studii au examinat efectele terapiei cu laser, în timp ce restul studiilor au analizat aer-abrazia și/sau dispozitivele cu ultrasunete. Din păcate, studiile au furnizat doar un raport foarte succint și simplu cu privire la rezultatul clinic. În baza studiilor incluse, nu a fost posibil să se emită un ghid de tratament clar. În unele cazuri, tratamentul suplimentar cu laser a prezentat anumite avantaje, la fel și tratamentul cu dispozitive de aer-abrazie.
Pe scurt, recomandarea pentru tratamentul nechirurgical la pacienții cu leziuni de peri-implantită poate fi rezumată după cum urmează: 1) optimizarea accesului la igiena orală la domiciliu, 2) instruirea optimă a pacientului, 3) curățarea mecanică a suprafeței implantului, 4) îndepărtarea suprastructurii pentru a asigura un acces mai bun, dacă este necesar, 5) evaluarea timpurie a rezultatului tratamentului și 6) controale la intervale scurte de timp, întrucât există încă o rată de succes scăzută pentru tratamentul nechirurgical al leziunilor periimplantitei, precum și recurențe frecvente. Cu toate acestea, prin urmare, nu este încă posibil să se recomande o metodă de tratament specifică pentru curățarea mecanică.
Referințe
- R. Cosgarea, A. Roccuzzo, K. Jepsen, A. Sculean, S. Jepsen & G.E. Salvi. (2022). Efficacy of mechanical/physical approaches for implant surface decontamination in nonsurgical submarginal instrumentation of peri-implantitis. A systematic review. Eficacitatea abordărilor mecanice/fizice pentru decontaminarea suprafeței implantului în instrumentația submarginală nechirurgicală a peri-implantitei. O analiză sistematică). Journal of Clinical Periodontology, epub.
comentarii