Rapoarte & Studii

Parodontoza și afecțiunile intestinale - Există o legătură?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Boala inflamatorie intestinală (boala Crohn și colita ulcerativă) este extrem de stresantă pentru cei care suferă de aceasta și are un impact serios asupra calității vieții lor. Această patologie afectează aproximativ 1,3 milioane de persoane din Europa, fiiind ușor mai prevalentă în țările din nordul Europei, decât în cele din sud. Dacă ar trebui să rezumați patogeneza bolii inflamatorii intestinale într-o singură propoziție, ați spune probabil ceva în genul următor: "Un răspuns imunitar excesiv la bacterii, la un individ cu predispoziție."

Parodontoza și afecțiunile intestinale - Există o legătură?
Parodontoza și afecțiunile intestinale - Există o legătură?

Dacă ne referim acum la patogeneza bolii parodontale, probabil că am descrie-o într-un mod foarte asemănător, așa că nu este surprinzător faptul că a fost sugerată o legătură între cele două afecțiuni și că acestea au făcut obiectul unor cercetări științifice. Pentru mult timp, au existat doar studii de dimensiuni reduse, cu un număr maxim de 200 de participanți, pentru regiunea europeană, însă în acest an, au fost publicate datele unui studiu bazat pe un chestionar, care a inclus aproape 5.000 de participanți înscriși ((aproximativ 1.100 de pacienți cu boli inflamatorii intestinale și aproximativ 3.400 de participanți fără boli inflamatorii intestinale). Acest studiu prin chestionar a avut mai multe obiective, iar primele două întrebări au fost următoarele:

  1. Au pacienții cu boală inflamatorie intestinală un risc mai mare de boală parodontală și de pierdere a dinților? (Bertl et al 2022)
  2. Afectează boala parodontală și pierderea dinților progresia și gradul de activitate a bolii inflamatorii intestinale? (Madsen et al 2022)

Rezultatele au fost extrem de clare și, de asemenea, foarte interesante, din perspectiva stomatologului! Prin comparație cu pacienții fără boală inflamatorie intestinală (BII), pacienții cu BII au un risc de două până la trei ori mai mare de a avea o stare dentară precară autopercepută și de parodontoză severă, iar pacienții cu boala Crohn, în special, au avut un risc de două ori mai mare de pierdere a dinților! La pacienții cu BII, aceste boli oro-dentare (parodontoză și pierderea dinților) au crescut riscul ca acestea să fie și mai limitați de BII și să aibă un grad mărit de activitate a bolii.

Ce ar trebui să urmărim noi, ca stomatologi? Desigur, ar trebui să facem cele ce urmează, pentru pacienții cu BII: 1) să le explicăm importanța sănătății lor orale și, eventual, 2) să-i consultăm mai des pe acești pacienți și/sau să le recomandăm o ședință suplimentară de igienizare dentară, pentru a preveni consecințe grave, cum sunt parodontoza și pierderea dinților!

Referințe

  1. Bertl, K., Burisch, J., Pandis, N., Bruckmann, C., Klinge, B., & Stavropoulos, A. (2022). Periodontitis prevalence in patients with ulcerative colitis and Crohn's disease - PPCC: A case–control study. Journal of Clinical Periodontology, 1–13. Madsen, G.R., Bertl, K., Pandis, N., Stavropoulos, A., Burisch, J. (2022) The Impact of Periodontitis on Inflammatory Bowel Disease Activity. Inflammatory Bowel Diseases, 2022, 1–9.

comentarii