Rapoarte & Studii

Rata de pierdere a dinților în Europa - care este tendința?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Am încercat mereu să îmbunătățim sănătatea dinților pacienților noștri, dar reușim noi cu adevărat să facem acest lucru? S-a îmbunătățit oaresănătatea orală în Europa în ultimii ani/decenii? Oare pacienții noștri pierd mai puțini dinți? Și, dacă da, care sunt factorii favorizanți în acest caz?

Rata de pierdere a dinților în Europa - care este tendința?
Rata de pierdere a dinților în Europa - care este tendința?

Două grupuri de cercetători din Germania și Suedia au analizat recent acest subiect și au combinat și analizat datele din trei studii transversale mari (Pitchika et al. 2022). Acest lucru a fost realizat prin compararea datelor din următoarele perioade de timp:

  • în primul eșantion de populație germană, comparația a fost între 1997 și 2014
  • în cel de-al doilea eșantion de populație germană, comparația a fost între 1997-2001 și 2008-2012.
  • în privința eșantionulu de populație suedeză, comparația a fost între 2003 și 2013

Acest studiu s-a axat pe studiul ratei de pierdere a dinților; a numărului de suprafețe dentare sănătoase și a celui de suprafețe cu obturații. În general, s-a constatat că, dacă timpii de examinare sunt mai apropiați, rata de pierdere a dinților este mai mică, iar numărul de suprafețe dentare sănătoase este mai mare. De exemplu, numărul de dinți ai participanților, în cazul examinărilor mai recente, a crescut între +1 și aproape +5 dinți, în funcție de vârstă și de regiune. Dar ce ar fi putut duce la această evoluție pozitivă?

  • Cei mai importanți factori s-a considerat că sunt: gradul de educație mai ridicat, conștientizarea mai accentuată a sănătății dentare (mai ales în sensul unor vizite mai frecvente la medicul dentist și a unor obiceiuri mai bune de igienă orală la domiciliu) și a utilizării sporite a periuței de dinți electrice și a instrumentelor pentru curățarea interdentară.
  • Alți factori, care au avut, totuși, un efect mai redus decât cei enumerați anterior, au fost fumatul și parcurgerea tratamentului parodontal.

Ce concluzii putem trage din aceste rezultate? În primul rând, se pare că ne aflăm pe drumul cel bun, iar sănătatea orală în Europa s-a îmbunătățit în ultimii ani! Cu toate acestea, există posibilitatea de continuare și de îmbunătățire în anii următori, mai ales dacă vom continua să lucrăm cu pacienții noștri pentru dezvoltarea obiceiurilor de igienă orală la domiciliu. Periuțele de dinți electrice produc adesea un efecte benefice aici, dar curățarea interdentară este, de asemenea, un aspect asupra căruia trebuie să ne concentrăm. Și, bineînțeles, controale regulate pentru a ne asigura că micile carii sau gingivita nu devin o problemă mare, care ar putea duce la rândul lor la pierderea dinților.

Referințe

  1. Pitchika, V., Jordan, R. A., Norderyd, O., Rolander, B., Welk, A., Völzke, H., Holtfreter, B., & Kocher, T. (2022). Factors influencing tooth loss in European populations. Journal of Clinical Periodontology, 49(7), 642–653. https://doi.org/10.1111/jcpe.13642

comentarii