Emdogain - poate fi de ajutor chiar și fără intervenție chirurgicală ...?
PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA
Emdogain este un produs care are în componență derivați din matricea proteică a smalțului, sintetizați din țesuturi embrionare porcine. Este utilizat cu succes în chirurgia parodontală de peste 20 de ani și, cu indicații și aplicații corecte, poate fi folosit pentru obținerea unor rezultate remarcabile, inclusiv regenerarea cel puțin parțială a defectelor parodontale. Cu toate acestea, în ultimii ani, discuția dacă Emdogain poate fi folosit sau nu în terapia parodontală nechirurgicală a apărut de nenumărate ori. Cu toate acestea, această idee este oarecum controversată, având în vedere, de exemplu, că Emdogain se utilizează în terapia parodontală nechirurgicală diferit, acesta având recomandare de aplicare strict chirurgicală.
Un grup de cercetători elvețieni a sintetizat recent literatura disponibilă până în prezent, pe această temă, într-o analiză sistematică (Roccuzzo et al. 2022). Analiza a inclus toate studiile clinice controlate randomizate, cu o perioadă de urmărire de cel puțin trei luni. Autorii au reușit să identifice un total de șase studii pe această temă, iar patru dintre ele au putut fi rezumate statistic și evaluate într-o metaanaliză.
Rezultatele studiilor individuale și analizele statistice au condus autorii la următoarele concluzii:
- Pe baza rezultatelor studiilor clinice randomizate și controlate disponibile până în prezent, nu există niciun beneficiu relevant din punct de vedere statistic și clinic oferit de aplicarea suplimentară a Emdogain în timpul terapiei parodontale nechirurgicale.
- Studiile incluse au prezentat, de asemenea, o eterogenitate semnificativă, ceea ce, pentru noi, înseamnă că rezultatele trebuie tratate cu și mai multă precauție.
Din punctul nostru de vedere, acest lucru înseamnă că nicio concluzie clară nu poate fi trasă pe acest subiect în acest moment și că ar trebui să așteptăm rezultatele unor studii viitoare. O altă întrebare demnă de luat în considerare, pentru viitor, este dacă utilizarea în pungile parodontale reziduale individuale - în terapia de întreținere parodontală - este mai rapidă decât aplicarea "generalizată" în timpul primei și celei de-a doua faze a terapiei parodontale nechirurgicale.
Referințe
- Roccuzzo A, Imber JC, Stähli A, Kloukos D, Salvi GE, Sculean A. Enamel matrix derivative as adjunctive to non-surgical periodontal therapy: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Oral Investig. 2022 Jun;26(6):4263-4280. doi: 10.1007/s00784-022-04474-1.
comentarii