Raporlar & Çalışmalar

Dişlerimizi hangi sıklıkla fırçalamalıyız?

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Dişleri 'düzgün bir şekilde' fırçalamak hastalarımız için (ve muhtemelen bizim için de) bir zorluk olmaya devam ediyor! Önemli eğitim çalışmalarımız, diş fırçalamanın insanların çoğunluğu tarafından standart bir uygulama olarak görülmesini ve buna göre yürütülmesini sağlama konusunda çok başarılı olmasına rağmen, fırçalamanın kalitesi ve verimliliği arzu edilen çok şey bırakıyor.

Dişlerimizi günde kaç kere fırçalamalıyız?
Dişlerimizi günde kaç kere fırçalamalıyız?

Almanya'dan bir araştırma grubu (Deinzer ve ark. 2018) bu konuyu ele aldı ve ilginç bir soruyu gündeme getirdi: 'Gençlerden dişlerini olabildiğince iyi temizlemeleri istendiğinde nasıl fırçalıyorlar?'

Toplamda 100'ün biraz altında genç yetişkin çalışmaya katıldı. Tüm katılımcılardan manuel bir diş fırçası ve diş arası (bölge) temizliği için çeşitli aletler kullanarak dişlerini mümkün olduğu kadar iyi fırçalamaları istendi. Diş fırçalamanın kendisi daha sonra analiz edilmeden önce bir kamera aracılığıyla kaydedildi. Sonuçlar daha sonra katılımcılardan dişlerini normal şekilde fırçalamalarının istendiği benzer bir çalışmayla karşılaştırıldı (Winterfeld ve ark. 2015). Bu iki çalışma bazı etkileyici sonuçları ortaya çıkardı:

  • Dişlerini mümkün olduğu kadar iyi temizlemeleri istendiğinde, genç yetişkinler normalden çok daha uzun süre dişlerini fırçalıyorlar (2,6 dakikaya kıyasla 3,4 dakika).
  • Damak veya dil yüzeyleri her iki grupta da benzer şekilde ihmal edilmiş şekilde fırçalanmıştır; Katılımcılar ortalama olarak damak/dil yüzeylerini yalnızca 25-30 saniye fırçalarken, bukkal ve oklüzal yüzeyleri iki ila üç kat daha uzun süre fırçaladılar.
  • Fırçalama tekniği, fırçalama süresinin %40'ında yatay fırçalama idi.
  • Dişlerini mümkün olduğu kadar iyi fırçalamaları istendikten sonra bile plak, alanların yaklaşık %70'inde kenarlarda kaldı.

Bu sonuçlardan, eksik olanın motivasyon değil, bilgi ve teknoloji olduğu sonucuna varılabilir. Bizim açımızdan bu, gençlere gerçekten doğru fırçalama tekniklerini öğretmenin yanı sıra damak/dil yüzeyleri gibi yaygın sorun alanlarına özellikle işaret etmemiz gerektiği anlamına geliyor.

Referans

  1. Deinzer R, Ebel S, Blättermann H, Weik U, Margraf-Stiksrud J. Toothbrushing: to the best of one’s abilities is possibly not good enough. BMC Oral Health (2018) 18:167. Winterfeld T, Schlueter N, Harnacke D, Illig J, Margraf-Stiksrud J, Deinzer R, et al. Toothbrushing and flossing behaviour in young adults - a video observation. Clin Oral Investig. 2015;19(4):851–8.

Yorumlar