Piezo cerrahi ile implant yeri hazırlığında osseodensifikasyon
Osseodensifikasyon, kemiği koruyan ve sıkıştıran, subtraktif olmayan bir delme tekniğidir. Bu prosedür kemik yoğunluğunu, yerleştirme torkunu ve implant stabilitesini artırmaya çalışır. Teknik, dar alveolar sırtlarda yatay ogmentasyonun yanı sıra krestal sinüs kaldırma yoluyla dikey yükseklik kazanımı için de uygundur.
(2023) osseodensifikasyon frezleri (OD; Densah, Versah) veya piezoelektrik implant bölgesi hazırlığı (PISP; Implant Crestal Set, W&H) ile implant bölgesi hazırlığı sonrasında iyileşmenin ilk 90 günü boyunca implant stabilitesindeki değişiklikleri ölçmek için çok merkezli randomize kontrollü bir çalışma yürütmüştür. Yirmi yedi hastanın her birine posterior maksillada biri OD ile diğeri PISP ile hazırlanmış iki özdeş implant yerleştirildi. İmplant stabilitesi, implant yerleştirilmesinden hemen sonra ve 90 gün sonrasına kadar düzenli aralıklarla rezonans frekans analizi (SmartPeg #A3, Osstell Beacon, Osstell) ile ölçülmüştür. İki tekniğin yerleştirme torkları da karşılaştırılmış ve doğrudan W&H Implantmed ile belgelenmiştir.
İmplantasyon sırasında, iki grup arasında primer/mekanik stabilite açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. 90 günlük iyileşme döneminde, iki grup arasında ISQ değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bir yıl sonra, 54 implantın 53'ü başarılı bir şekilde osseointegre ve fonksiyoneldi.
Genel olarak sonuçlar, frez veya piezo ile yerleştirilen implantlar arasında bir yıllık yükleme sonrasında primer/mekanik veya sekonder/biyolojik stabilite ya da implant sağkalım oranı açısından önemli bir fark olmadığını göstermektedir. Ancak yazarlar, osseodensifikasyon prosedürlerini takiben kemik iyileşme sürecini ve bu yaklaşımın düşük yoğunluklu kemikte dental implant yerleştirilmesi için potansiyel faydalarını daha iyi anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdir.
Bu çalışma, her iki konseptin de implant bölgesi hazırlığı için başarılı bir yöntem olduğunu göstermektedir. Bireysel bir çözüm sağlayıcı olarak W&H, bir yandan entegre Tork göstergesi işlevine sahip W&H Implantmed ve diğer yandan uygulamaya göre uyarlanmış alet setleri ile W&H Implantmed ve Piezomed modülünün modüler kombinasyonu olmak üzere her iki yaklaşımı da mümkün kılmaktadır. Bu nedenle, dental implant tedavileri için hangi yaklaşımın en uygun olduğunu seçmek ağız ve çene cerrahlarına kalmıştır.
Referanslar
- Almutairi AS, Walid MA, Alkhodary MA. The effect of osseodensification and different thread designs on the dental implant primary stability. F1000Res 2018; 7: 1898.
- Bhalla N, Dym H. Update on Maxillary Sinus Augmentation. Dent Clin North Am 2021; 65: 197-210.
- Yu X, Chang C, Guo W, Wu Y, Zhou W, Yu D. Primary implant stability based on alternative site preparation techniques: A systematic review and meta-analysis. Clin Implant Dent Relat Res 2022; 24: 580-590.
- Stacchi C, Troiano G, Montaruli G, et al. Changes in implant stability using different site preparation techniques: Osseodensification drills versus piezoelectric surgery. A multi-center prospective randomized controlled clinical trial. Clin Implant Dent Relat Res. 2023;25(1):133-140.
Yorumlar