Raporlar & Çalışmalar

Keratinize yumuşak doku implantlar için hayati öneme sahip

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

Peri-implant hastalıkların tedavisi için yakın zamanda yayınlanan EFP tedavi kılavuzları, mevcut bilimsel kanıtlara dayalı tedavi seçeneklerinin kapsamlı bir şekilde tartışılmasına yol açmıştır.
Ancak tedavinin kendisinden neredeyse daha önemli olan, peri-implant rahatsızlıkların önlenmesidir. Buradaki ilk odak noktası peri-implant mukozittir, çünkü bunun tedavi edilmesi ilk etapta peri-implantit oluşumunu önleyebilir.

Keratinize yumuşak doku ve implantlar
Keratinize yumuşak doku ve implantlar

Hangi faktörler peri-implant hastalıkların oluşumuna katkıda bulunabilir? Önemli, ancak çoğunlukla ihmal edilen bir nokta implant çevresi yumuşak doku olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda yayınlanan bir fikir birliği raporu, keratinize mukozanın önemine ilişkin verilerin kapsamlı bir özetini sunmuştur (Ramanauskaite ve ark. 2022).

İmplantların çevresindeki keratinize mukoza, dişlerin etrafındaki keratinize diş eti ile aynıdır. Ancak ne yazık ki, diş kaybının ardından ve hepsinden önemlisi implant tedavisinden önce kemik yapısının oluşturulmasının ardından keratinize mukoza miktarı önemli ölçüde azalabilir. Bu da, protez tedavisi tamamlandıktan sonra implantların çok az keratinize mukozaya sahip olmasına (yani ) veya hiç keratinize mukozaya sahip olmamasına yol açabilir. Peki keratin eksikliği periimplantitise yol açabilir mi?

Yukarıda bahsedilen konsensüs raporu sayesinde bu soruya cevap vermek çok kolay: Evet, rol oynuyor! Hastalarda mukoza çok azsa veya hiç yoksa, bu hastalarda diğer şeylerin yanı sıra önemli ölçüde Plak birikmesi riskinin daha yüksek olması, kanama indekslerinin artması, evde ağız hijyeni yapılırken daha fazla ağrı duyarlılığı ve sonuçta daha yüksek peri-implantit riski. Örneğin, keratinize mukoza eksikliği ile peri-implantit prevalansı %11-44 iken, yeterli miktarda keratinize mukoza varsa bu oran sadece %5-8'dir.

Bunun ışığında, tüm hastaların, özellikle de peri-implant mukozitin ilk belirtilerini gösterenlerin peri-implant yumuşak dokularının daha yakından incelenmesi gerekmektedir. Ayrıca ekip, keratinize mukoza eksikliği (yani < 2 mm keratinize mukoza) olan hastalarda tedaviye ihtiyaç olup olmadığını tartışmalıdır. Keratinize mukozanın genişliği cerrahi müdahale ile önemli ölçüde artırılabilir.

Referanslar

  1. Ramanauskaite A, Schwarz F, Sader R. Influence of width of keratinized tissue on the prevalence of peri-implant diseases: A systematic review and meta-analysis. Clin Oral Impl Res. 2022;33(Suppl. 23):8–31. https://doi.org/10.1111/clr.13766

Yorumlar