Raporlar & Çalışmalar

Önleme en iyi tedavidir!

PD Dr. Kristina Bertl, PhD MSc MBA

İmplant yüzeyinin etkin ve başarılı bir şekilde temizlenmesi, peri-implantitis vakalarının tedavisinde kesinlikle en önemli faktörlerden biridir. Daha önceki bir raporda (Cerrahi olmayan peri-implantitis tedavisi ve altın standart ),.2022 sonbaharında düzenlenen ve peri-implantitis vakalarının tedavisi için mekanik temizlik konusunu işleyen 18. Avrupa Periodontoloji Çalıştayı'nın sonuçları tartışıldı. İmplant yüzeyinin mekanik temizliğini ek kimyasal temizlikle destekleme seçeneği olduğu açıklandı.

Önleme en iyi tedavidir!
Önleme en iyi tedavidir!

Önleme çeşitli düzeylere ayrılabilir:

  • İlkel önleme, bu gelecekte implant takacak olan hastalar için risk faktörlerinin azaltılmasını içerir.
  • İkincil koruma, ikincil koruma, bu tür hastalıklar için zaten teşhis edilmiş ve tedavi edilmiş hastalarda peri-implant hastalıkların tekrar etmesini önlemeyi amaçlar.
  • İkincil koruma, ikincil koruma, bu tür hastalıklar için zaten teşhis edilmiş ve tedavi edilmiş hastalarda peri-implant hastalıkların tekrar etmesini önlemeyi amaçlar.
  • Üçüncül önleme, üçüncül önleme, kronik hastalıklarla ilgilenir ve ilerlemelerini yavaşlatmaya, hastalığın seyrindeki komplikasyonları önlemeye çalışır.

18. Avrupa Periodontoloji Çalıştayı ve bir Fransız araştırma grubu (Carra 2023), tam olarak bu konuyu inceledi. Grup, 48 çalışmanın sistematik incelemesini yürüttükten sonra, peri-implant hastalıkların birincil önlenmesine ilişkin olarak aşağıdaki sonuçlara varmıştır:

-Peri-implant hastalıkların ilkel önlenmesi henüz bilimsel bir çalışmada incelenmemiştir.
-Birincil önleme aşağıdaki alanlarda başarılı olmuştur:

  • Diyabet kontrolü (11 çalışma): Durumlarını iyi yönetemeyen diyabet hastalarında implant çevresi hastalık riski daha yüksektir.
  • Destekleyici implant tedavisi (14 çalışma): Düzenli ve kişiye özel destekleyici implant tedavisi, implant çevresi hastalık riskini azaltır. Buradaki ana amaç, eşlik eden önlemlerin hastalar için önemini vurgulamaktır.
  • Peri-implant yumuşak doku (17 çalışma): Peri-implant, keratinize mukozanın genişlemesi, peri-implant hastalık riskini azaltır.
  • Sigarayı bırakmak (4 çalışma) ve ağız hijyeni alışkanlıkları (3 çalışma): Net sonuçlara varmak için burada daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç vardır.
  • Bruksizm (0 araştırma): Bu konuda bilimsel bir kanıt yok.

Kısacası, peri-implant hastalıklarla ilgili hedefimiz birincil koruma olmalıdır.
Tedavisi zor olabilecek sonraki komplikasyonları önlemek için yeterli zaman ayırmamız gerekmektedir.

Referans

  1. Carra, M. C., Blanc-Sylvestre, N., Courtet, A. ve Bouchard, P. (2023). Peri-implant hastalıkların ilkel ve birincil önlenmesi: Sistematik gözden geçirme ve meta-analiz. Klinik Periodontoloji Dergisi, 1–36.

Yorumlar